Nie bez kozery mówi się, że smak jest jednym z naszych najsympatyczniejszych zmysłów. Każdy z nich jest równie ważny, każdy dostarcza innych odczuć i doświadczeń, jednakże smak jest zmysłem zaspokajającym potrzebę wynikającą z głodu, ale także i z delektowania się czymś dobrym. Jedzenie już od dawna przestało być tylko i wyłącznie związane z zaspokajaniem głodu. Aktualnie, spełniając wcześniej wspomniane zadanie, dostarcza nam także uciechy wzrokowej i węchowej.
Staje się pewnego rodzaju kulturą, kulturą dającą radość i wielką przyjemność. Oczywiście nie jest to tak, że w latach minionych jedzenie nie było dla ludzi ważne. Nie jest też prawdą, że nie zwracali oni uwagi na piękne jego podanie, udekorowanie i smak. Zmieniło się tylko to, że sztuka kulinarna uległa znacznemu rozwojowi.
Nastąpiło otwarcie się na całkowicie nowe pomysły. Zaczęła się moda na tworzenie prawdziwych dzieł sztuki kulinarnej. Stało się ważne delektowanie się smakiem a nie „opychanie” się jedzeniem. Nastąpił po prostu wielki rozwój, który po części wynika także z globalizacji świata, z tego, że coraz łatwiej zdobyć nam nie tylko wiedzę na temat zagranicznych potraw, ale także posiąść produkty do tego niezbędne.
Coraz częściej korzystamy także z dobrodziejstwa jakim jest zwiedzanie świata i w trakcie tych podróży poznajemy nowe smaki, delektujemy się nimi i się w nich zakochujemy. Staramy się następnie przenieść je do zacisza własnego domu, aby zawsze móc do nich wrócić, aby cieszyć się nimi niezależnie od pory roku.