Dostarczenie organizmowi pokarmu to jedno z najważniejszych zadań w życiu człowieka.
Dawno temu, gdy żywność była w większości naturalna i niczym niebyła skażona, mogliśmy poczuć się źle co najwyżej po skonsumowaniu czegoś nieświeżego.
Dzisiaj wszystkie polepszacze doprowadzają do tego, że po zjedzeniu wysoko przetworzonego pokarmu możemy nabawić się niestrawności.
Tradycyjna medycyna chińska zwraca uwagę na to jaką pożywienie ma energię, i jak działa na poszczególne narządy organizmu.
Rozgranicza pożywienie według pór roku, bo wtedy jest szansa na utrzymanie równowagi z otoczeniem, w którym żyjemy.
Zimą powinniśmy się ogrzewać a latem ochładzać.
Stąd właśnie na każdą porę roku wschodnia medycyna przewiduje inne produkty.
Trzymając się tego kierunku, nie zapominajmy o tym, żeby odpowiednio skomponowane i przyrządzone potrawy zjadać w centralnym pomieszczeniu naszego domu.
Tam właśnie zasiada cała rodzina, tam celebrujemy każdą potrawę i znajdujemy się w zrównoważonym centrum naszego życia.