Spożywanie pokarmów

Dostarczenie organizmowi pokarmu to jedno z najważniejszych zadań w życiu człowieka.
Przeczytaj również: Moda na feng shui
Dawno temu, gdy żywność była w większości naturalna i niczym niebyła skażona, mogliśmy poczuć się źle co najwyżej po skonsumowaniu czegoś nieświeżego.
Przeczytaj również: Dom
Dzisiaj wszystkie polepszacze doprowadzają do tego, że po zjedzeniu wysoko przetworzonego pokarmu możemy nabawić się niestrawności.
Przeczytaj również: Przyjaźni ludzie
Tradycyjna medycyna chińska zwraca uwagę na to jaką pożywienie ma energię, i jak działa na poszczególne narządy organizmu.
Rozgranicza pożywienie według pór roku, bo wtedy jest szansa na utrzymanie równowagi z otoczeniem, w którym żyjemy.
Zimą powinniśmy się ogrzewać a latem ochładzać.
Stąd właśnie na każdą porę roku wschodnia medycyna przewiduje inne produkty.
Trzymając się tego kierunku, nie zapominajmy o tym, żeby odpowiednio skomponowane i przyrządzone potrawy zjadać w centralnym pomieszczeniu naszego domu.
Tam właśnie zasiada cała rodzina, tam celebrujemy każdą potrawę i znajdujemy się w zrównoważonym centrum naszego życia.